Advertise on fullfatrr.com »

Home > LPG > lpg no tickover when starting
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
rik



Member Since: 21 Jan 2015
Location: argyll
Posts: 49

Scotland 2003 Range Rover Vogue 4.4 V8 Bonatti Grey
lpg no tickover when starting

hi every time i start my hot engine she fires right up and promptly cuts out again. this has been going on for at least 2 years. also eml on when running on lpg. however if i give her a rev when starting all is good. she is running perfectly fine otherwise my lpg system is a king unit dont know if they are all that great not sure but i have done over 30000 miles with only this small niggle have had her serviced new filters etc but she still cuts out. tried cleaning injectors . made no diff . i am getting around 19 mpg 23mpg on motorway so she is pretty cheap to run i have also tried unplugging ecu . no diff . i found a split pipe on air intake fixed that and thought i had cured it but no . any ideas would be appreciated .
as an afterthought all owners of older l322 should check brake pipes under plastic cover running from back to front . i just had an mot done and we found these pipes were very corroded and an accident waiting to happen. i was very fortunate and quite lucky to find this as we had done a repair behind petrol tank cover had it all back together bled ready to roll when we seen damp patch seeping from behind cover further up line a bit of a shocker when we took it apart again .my car is by no means rusty underneath and i did not expect this mess . steel brake pipes on a car which is designed for off roading is a disgrace . mine is all copper now . hope this is of help to someone

Post #417681 13th Dec 2016 1:45am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ndg



Member Since: 25 Mar 2016
Location: Warwickshire
Posts: 86

United Kingdom 2003 Range Rover Vogue 4.4 V8 Zambezi Silver

I can't help specifically with your problem I'm afraid, other than to say ours has a King system fitted and it very well behaved.

Many LPG systems have a setting to delay the switch over until 20secs or so of start to prevent it trying to switch when the revs flare at start up. This may have been set too low or off so it's trying to get on to gas before it's running properly.

Post #417694 13th Dec 2016 8:15am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Haylands



Member Since: 04 Mar 2014
Location: North Ferriby, East Yorkshire
Posts: 4652

England 2002 Range Rover Vogue 4.4 V8 Epsom Green

There will also be an overlap setting where it runs on LPG and petrol for a 1/2 second or so on changeover, if this is set low then it can cause your symptoms... Thumbs Up Pete
__________________________________________________
2002 V8 LPG Now gone BT IID TOOL. -CLICK HERE FOR BUILD THREAD-

Post #417703 13th Dec 2016 10:10am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rik



Member Since: 21 Jan 2015
Location: argyll
Posts: 49

Scotland 2003 Range Rover Vogue 4.4 V8 Bonatti Grey

hi thanks for that however changeover occurs when revs are over 1500 assuming engine temp is correct . mine is set to changeover on acceleration but can be changed to deceleration is your eml light on ?

Post #417709 13th Dec 2016 12:40pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Haylands



Member Since: 04 Mar 2014
Location: North Ferriby, East Yorkshire
Posts: 4652

England 2002 Range Rover Vogue 4.4 V8 Epsom Green

Sorry, misread that, so it dies when starting on petrol...???

Mine is set to start on LPG if it is warm enough so only uses petrol to start when cold...

No EML light on mine, runs superb on LPG, check your fuel trims on LPG, they should be less than 10% out... Pete
__________________________________________________
2002 V8 LPG Now gone BT IID TOOL. -CLICK HERE FOR BUILD THREAD-

Post #417712 13th Dec 2016 12:46pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rik



Member Since: 21 Jan 2015
Location: argyll
Posts: 49

Scotland 2003 Range Rover Vogue 4.4 V8 Bonatti Grey

yea when starting on petrol only . i might try changing vaporiser as i suspect a leak somewhere if i can locate one . she runs perfect on lpg and gas only starting when hot is the problem when i first bought car the problem was not there for around 6 months then wala eml light on and tickover when hot prob i would love to cure it bas car is running great otherwise

Post #417761 13th Dec 2016 5:51pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Haylands



Member Since: 04 Mar 2014
Location: North Ferriby, East Yorkshire
Posts: 4652

England 2002 Range Rover Vogue 4.4 V8 Epsom Green

Could be leaking injectors, you switch off and they dribble petrol into the engine so when you start it, it's flooded and cuts out, then clears straight away and it's OK, leave it until it's cold and the petrol has evaporated and everything is normal again... Pete
__________________________________________________
2002 V8 LPG Now gone BT IID TOOL. -CLICK HERE FOR BUILD THREAD-

Post #417763 13th Dec 2016 6:09pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rik



Member Since: 21 Jan 2015
Location: argyll
Posts: 49

Scotland 2003 Range Rover Vogue 4.4 V8 Bonatti Grey

ok but why why it not do this if running on petrol only ?

Post #417851 14th Dec 2016 11:36am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Haylands



Member Since: 04 Mar 2014
Location: North Ferriby, East Yorkshire
Posts: 4652

England 2002 Range Rover Vogue 4.4 V8 Epsom Green

Ah, OK, so you run on gas, switch off and it won't start, run on petrol and it does...

That and the EML lead me to think it needs someone with experience to set it up properly, if the tech says the old chestnut "they all have the light on" then find another one who knows how to do it properly.

It's very easy to make a car run on LPG and "appear" to work fine when in fact it is running very rich..... Pete
__________________________________________________
2002 V8 LPG Now gone BT IID TOOL. -CLICK HERE FOR BUILD THREAD-

Post #417873 14th Dec 2016 1:13pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001 phpBB Group. SEO by phpBB SEO
Site Copyright © 2006-2017 Martin Lewis