Advertise on fullfatrr.com »

Home > Technical (L322) > Rotary gear knob owners - help please
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
cass



Member Since: 12 Oct 2011
Location: northumberland
Posts: 306

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Galway Green
Rotary gear knob owners - help please

Does anyone know or could check - If you turn on the ignition but not start the engine, does the gearstick stand to attention or does it stay asleep?
I've only had mine for 4 years so you'd think I would know. I should probably pay more attention.

Thanks

Post #579561 13th Jan 2021 10:34am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rob99



Member Since: 03 May 2016
Location: Gatwick
Posts: 1056

United Kingdom 2012 Range Rover Westminster TDV8 Santorini Black

On mine, it raises when the engine is started 2012 Westminster

Post #579563 13th Jan 2021 10:36am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
cass



Member Since: 12 Oct 2011
Location: northumberland
Posts: 306

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Galway Green

Thanks, that was quick
So before I start barking up the wrong tree are you certain that it doesn't rise without the engine started?

Post #579565 13th Jan 2021 10:43am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dennij



Member Since: 23 Feb 2019
Location: Up North
Posts: 254

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Buckingham Blue

Mine doesn't raise until the engine starts, if I press the start/stop button with my foot off the brake pedal, the dash lights up but the rotary gear selector stays down 2011 TDV8 Vogue SE

Post #579574 13th Jan 2021 12:10pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rob99



Member Since: 03 May 2016
Location: Gatwick
Posts: 1056

United Kingdom 2012 Range Rover Westminster TDV8 Santorini Black

Yep, same here. 2012 Westminster

Post #579607 13th Jan 2021 3:06pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
supershuttle



Member Since: 20 Mar 2011
Location: Lancashire
Posts: 3072

England 2013 Range Rover Autobiography SDV8 Luxor

Mines the same, does not raise until engine starts. Geoff

Post #579614 13th Jan 2021 3:25pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
cass



Member Since: 12 Oct 2011
Location: northumberland
Posts: 306

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Galway Green

Thank you all, you’ve confirmed that mine does what it’s supposed to do, I had convinced myself that it should rise as soon as the ignition is on.
I’m chasing an intermittent starting fault and thought it could be linked to the gear selector.

Post #579673 13th Jan 2021 10:45pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dhallworth



Member Since: 10 Oct 2011
Location: Glasgow
Posts: 923

United Kingdom 2012 Range Rover Autobiography TDV8 Baltic Blue

What is your intermittent fault?

Our 2012 4.4 TDV8 is on it’s 3rd starter motor and hasn’t done 23k miles yet.

If you listen when you press the button you’ll hear a click as the solenoid tries to engage. If you do it with the door open it’ll be more audible. As it’s not even trying to crank it won’t store any fault codes either.

David. 1997 4.6 HSE - Oxford Blue with Ash Grey Leather
2002 4.6 Vogue SE - Alveston Red with Lightstone Leather
2002 4.6 Vogue SE - Alveston Red with Lightstone Leather
2007 Freelander i6 HSE in Izmir Blue with Ebony Leather
2007 Range Rover Supercharged in Java Black with Ivory Leather
2012 Range Rover 4.4 TDV8 Autobiography in Baltic Blue with Sand Interior

Post #579676 13th Jan 2021 11:02pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
cass



Member Since: 12 Oct 2011
Location: northumberland
Posts: 306

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Galway Green

That’s interesting about 3 starters in 23K miles. Mine started with the classic occasional click and having to press the button a second time a few weeks ago but at 10 year old and over 100K miles I can’t complain. I bought a new Denso 1217 and fitted it a few days ago, all was well for a couple of days (and many starts) until it decided on Tuesday to not start no matter how many times I press the button.
Checked the obvious and decided to tow it home, I pulled the emergency Park release on the gearbox and it promptly burst into life so I drove home and used it several more times. Hence my question about the gear selector as I was now thinking the problem could have been related to the started inhibitor? Well it has now decided to become a static object again so my fault finding will start again when the rain stops.
Plan now is to check the engine/chassis earth lead and put a 12V supply direct to the solenoid trigger to prove the new starter before I look any further.

Post #579689 14th Jan 2021 4:57am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
DrRob



Member Since: 16 Apr 2015
Location: Hampshire
Posts: 2302

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE TDV8 Buckingham Blue

I've seen a thread on here about the cable from battery to starter being made up of 4 separate "bits". The person replaced it with one new lead.
Also another thread talked about a dirty main fuse which once cleaned cured the issues.
Use the Search function maybe with "starter+motor". 2011 4.4 TDV8 Vogue SE Buckingham Blue with Ivory interior and clear glass
1993 200 Tdi Range Rover Classic - labour of love
--------------------------------------------------
2012 SDV6 Range Rover Sport - gone
2012 Freelander - gone
Series 2A V8 Lightweight - gone
1952 80" - gone
1949 80" - still in family since 1975

Post #579692 14th Jan 2021 8:16am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
cass



Member Since: 12 Oct 2011
Location: northumberland
Posts: 306

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Galway Green

That's pretty much what I'm looking at by trying to eliminate problems, trouble is it has worked perfectly today so I can't find a problem that's not there.
I hate intermittent problems !

Post #579758 14th Jan 2021 5:08pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2021 Futuranet Ltd & Martin Lewis


Switch to Mobile site