Advertise on fullfatrr.com »

Home > Technical (L405) > 2013 RR L405 Autobiography with Odd Issues
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
KarlC



Member Since: 23 Feb 2017
Location: San Diego
Posts: 7

United States 2006 Range Rover HSE 4.4 V8 Zermatt Silver
2013 RR L405 Autobiography with Odd Issues

Hello all USA owner here, Im a long time RR owner with 3 past L322 and now a L405 for some time, we love them all.

I have not posted on this board much as we have really not had many issues at all, but I know you all have a ton of useful knowledge and I'm looking for some help with our 2013 RR L405 Autobiography with about 75K miles now

The 1st issue we noticed and then within a week or so was .....
1st the RR would not lock right, we would try and lock it and we would get the beep, beep sound and the mirrors would not fold in. This issue would happen on and off
Next we would get odd warning messages and then the center information screen would go dead, and the A/C would turn off. This issue would happen on and off
Next the RR would not want to read the key or start up. This issue would happen on and off

So I replaced the main battery, its good I did as it still had the original main battery from 11/2013, all was good for a few days.

Then last night it did all 3 of the above items again, we had to jump it to get it to start. On the drive home we got odd warning messages and then the center information screen would go dead, and the A/C would turn off. Then everything would come back on and then it would go off again.

Anyone have any thoughts on all of this ??

Thank for your help !!!

Post #606033 9th Sep 2021 3:50pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dennij



Member Since: 24 Feb 2019
Location: Up North
Posts: 417

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Buckingham Blue

Might be worth disconnecting the battery positive and negative leads for 10 minutes (minimum) then touching the positive and negative leads together for 30 seconds and reconnect them to the battery. This will carry out a reset of the ECU's and might resolve the issue for you. 2011 TDV8 Vogue SE

Post #606034 9th Sep 2021 4:02pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
KarlC



Member Since: 23 Feb 2017
Location: San Diego
Posts: 7

United States 2006 Range Rover HSE 4.4 V8 Zermatt Silver

That's a thought, could the reset casue any issues ?

When I replaced the battery, it was disconnected for more than 10 minutes, but I did not touch the positive and negative leads together for 30 seconds, so no reset was done.

Post #606036 9th Sep 2021 4:12pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dennij



Member Since: 24 Feb 2019
Location: Up North
Posts: 417

United Kingdom 2011 Range Rover Vogue SE 4.4 V8 Buckingham Blue

You'll lose the time/date and any other personal settings you may have such as one touch windows and radios stations etc. Do you have a secondary battery in the boot/trunk? 2011 TDV8 Vogue SE

Post #606037 9th Sep 2021 4:29pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
KarlC



Member Since: 23 Feb 2017
Location: San Diego
Posts: 7

United States 2006 Range Rover HSE 4.4 V8 Zermatt Silver

We don't really have any personal items set up so no worries there.

Im not sure about the secondary battery in the boot/trunk, I will need to look. Its the top of the line 2013 Autobiography so I am thing it should have a secondary battery right ?

What the ezest way to get access to the secondary battery ?

Thanks for your input !!!

.

Post #606038 9th Sep 2021 4:43pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Haylands



Member Since: 04 Mar 2014
Location: Brantingham, East Yorkshire
Posts: 6163

England 2012 Range Rover Autobiography 5.0 SC V8 Ipanema Sand

Check the voltage when the engine is running, should be around 14.5volts, Then check the battery voltage about 30 mins after switching off, then test again a day later and see how much the voltage has dropped, it could be a parasitic drain causing your problems. Pete

__________________________________________________
2012MY L322 Range Rover Autobiography 5.0 Supercharged Ipanema Sand, Jet Interior
2002 L322 Range Rover Vogue 4.4 V8 Epson Green, Ivory Interior (Fatty Offroader) Now Gone
-Project Fatty off roader-

Post #606043 9th Sep 2021 5:58pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Bora20



Member Since: 03 Mar 2021
Location: Kamloops, BC
Posts: 32

Canada 2013 Range Rover 5.0 SC V8 Santorini Black

The 2013 doesn’t have a secondary battery as there is start-stop.

Post #606092 10th Sep 2021 3:30pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
stan
Site Moderator


Member Since: 13 Jul 2010
Location: a moderate moderated moderator moderating moderately in moderation
Posts: 32841

United Kingdom 2016 Range Rover Vogue TDV6 Indus Silver

to check to see if you do have an aux battery, look inside the rear right panel [as you stand at the back looking towards the front] ... - .- -.


click for,

WIKI

HOW TO Ǝꓕ∀ꓕOꓤ PICS



.

Post #606100 10th Sep 2021 4:48pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
KarlC



Member Since: 23 Feb 2017
Location: San Diego
Posts: 7

United States 2006 Range Rover HSE 4.4 V8 Zermatt Silver

As an update, I called IE Rovers .... https://www.facebook.com/IERovers/ ..... https://www.yelp.com/biz/ie-rovers-lake-elsinore ... late yesterday, they said bring it in 1st thing in the AM and we will have a look for you.


They are very busy but fit me in right away, they cleared all of the codes and registered the battery, all looks to be fine now.


These guys are great and I highly recommend them !!!!


It looks like the new battery does need to be registered for all to work right.


Thx guys !

.

Post #606103 10th Sep 2021 5:55pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
KarlC



Member Since: 23 Feb 2017
Location: San Diego
Posts: 7

United States 2006 Range Rover HSE 4.4 V8 Zermatt Silver

Well this issue is BACK AGAIN, I took it back to the INDY IE Rovers , they ran a diagnostic again looking at all of the codes. They said that most all of the issues are on the medium speed can bus, Im not sure what all that means, but they said most INDY's would not be able to ezaly chase this issue down and suggested I take it to a good dealer.



This may not be an ez one to solve ???

Post #606426 14th Sep 2021 9:38pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2021 Futuranet Ltd & Martin Lewis


Switch to Mobile site